10 leuke spelletjes voor kinderen tijdens Halloween

halloweenfeest vpr kinderenHoe houden we de kinderen bezig tijdens een Halloweenfeest, behalve de gebruikelijke snoepronde: ’je geld of je leven’? Hier vindt je tips voor leuke klassieke spelletjes die een spookachtige draai gekregen hebben en helemaal passen bij het griezelthema: Halloween!

Plaats de wrat op de heks

In plaats van de staart te plaatsen op de ezel of varken is dit een coole Halloween-variant! Tover de kunstenaar in je naar voren en teken een griezelige heks op een groot stuk papier of karton of houten plaat en bevestig dit tegen de muur. Doel van het spel: de wrat moet (geblinddoekt) op de neus van de heks geplaatst worden. Dit kan door middel van een stip te zetten met een pen of met een propje plakband (wrat) op de heks!

Pompoen-piñata

Om helemaal in de feeststemming te komen mag een piñata niet ontbreken! In vorm van een pompoen, spook, spin of iets anders griezeligs, past dit natuurlijk perfect in het Halloweenthema. N.B.: maak duidelijke regels wie mag slaan (om de beurt) en waar iedereen moet staan (ver weg) zodat er geen onnodige ongelukken/conflicten gebeuren.

Hier een videoklip die laat zien, hoe je zelf een pompoen-piñata kan maken van een ballon, behanglijm en repen krantenpapier:

Knutsel een monster op tijd

Deel de kinderen in kleine groepjes en geef alle teams een doos met knutselmateriaal. In 5 minuten moet het team samen een monster of griezelig figuur gemaakt hebben. Het angstaanjagende monster wint! Of je kunt kiezen voor ieders zelfvertrouwen dat je prijzen hebt voor alle categorieën: ’liefste’, ’kleurrijk’, grootste’, beste teamwork, enz.

Schrik of snoep briefjes

Knip 25 briefjes en schrijf SNOEP op 5 briefjes en SCHRIK op alle andere. Onder het woord SCHRIK schrijf je ook een kleine eenvoudige opdracht, bijvoorbeeld: ”loop als een zombie”, ”trek een angstaanjagend gezicht”, enz. Zet de kinderen in een kring. In het midden heb je de spelleider met een schaal snoep en een heksenhoed met de briefjes erin. Laat ieder kind een briefje pakken. Pakt het kind het briefje SNOEP, mag het gelijk een snoepje pakken, pakt het kind SCHRIK, moet het eerst de opdracht uitvoeren en dan een snoepje pakken.

Vleermuis in de grot

De kinderen zitten in een kring in een heel donkere ruimte. Laat de kinderen een vleermuis aan elkaar doorgeven totdat de spelleider het licht aandoet. Degene die de vleermuis in handen heeft mag naar de volgende activiteit, of naar het Halloweenbuffet of naar de taart of mag op de piñata slaan.

Frankensteins laboratorium

Laat de kinderen verschillend materiaal voelen in schalen of blikken. Maar zonder dat ze het materiaal zien! Alleen laten voelen! Bijvoorbeeld met behulp van een oogmasker of dat ze hun hand door een doek moeten steken. Voorbeelden van dingen die ze kunnen voelen zijn: gekookte spaghetti (wormen), olijven (ogen), vegetarische schnitzel (dode rat), een afwashandschoen gevuld met water of meel en water (afgehakte hand), slijm (spookslijm)…..

N.B.: zet ook een teil met water en handdoek erbij, zodat ze hun handen kunnen wassen. Laat de kinderen hun antwoord op schrijven zodat je een wedstrijdelement krijgt, wie het meeste goed heeft, wint!

Estafette met monsterogen

Teken monsterogen op 2 pingpongballen met een permanente stift. Twee teams strijden dan tegen elkaar om de ogen op een lepel te balanceren tijdens een bepaalde route. (Het klassieke aardappel-lepel spel). Het team dat als eerste aankomt aan het eind van de uitgestippelde route, wint!

Vang het spook

Deel de feestgangers in 2 groepen. Teken op de ballonnen spoken (of gebruik kant en klare spookballonnen). Blaas ze op zonder een knoop erin te leggen (hier zijn meerdere nodig die de ballonnen vast kunnen houden). Laat de spookballonnen een voor een los en laat de kinderen de ballonnen vangen voordat ze op de grond terecht komen. Het team met de meeste ballonnen wint.

Mummie

Maak groepjes van twee en geef elk team een rol wc-papier. Het spel gaat zo: dat 1 persoon de andere persoon in wc-papier wikkelt. Degene die als eerste de wc-rol op heeft, wint. Je kunt ook de mooiste mummie laten winnen.

Schrik en omhelzing tikkertje

Wijs iemand aan die de tikker is. Diegene moet zoveel mogelijk kinderen tikken en tegelijk BOEEEE roepen! Het kind wat getikt is moet versteend blijven staan. De andere kinderen kunnen de versteende kinderen bevrijden door hen te omhelzen.

Speurtochten & mysteries vor het Halloweenfeest!

Iets langere spelen en activiteiten zijn speurtochten of mysteries die natuurlijk perfect passen bij een Halloweenfeest! Verzin zelf of download kant en klare speurtochten of een vreselijk spannend mysterie of een escape game.

Hier vind je een goed overzicht van zowel speurtochten, mysteries, escape games en een quiz met Halloweenthema – voor verschillende leeftijden>>

 

Reacties zijn gesloten.